كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)
منتدى هندسة الإنتاج والتصميم الميكانيكى
بسم الله الرحمن الرحيم

أهلا وسهلاً بك زائرنا الكريم
نتمنى أن تقضوا معنا أفضل الأوقات
وتسعدونا بالأراء والمساهمات
إذا كنت أحد أعضائنا يرجى تسجيل الدخول
أو وإذا كانت هذة زيارتك الأولى للمنتدى فنتشرف بإنضمامك لأسرتنا
وهذا شرح لطريقة التسجيل فى المنتدى بالفيديو :
http://www.eng2010.yoo7.com/t5785-topic
وشرح لطريقة التنزيل من المنتدى بالفيديو:
http://www.eng2010.yoo7.com/t2065-topic
إذا واجهتك مشاكل فى التسجيل أو تفعيل حسابك
وإذا نسيت بيانات الدخول للمنتدى
يرجى مراسلتنا على البريد الإلكترونى التالى :

Deabs2010@yahoo.com


-----------------------------------
-Warning-

This website uses cookies
We inform you that this site uses own, technical and third parties cookies to make sure our web page is user-friendly and to guarantee a high functionality of the webpage.
By continuing to browse this website, you declare to accept the use of cookies.
منتدى هندسة الإنتاج والتصميم الميكانيكى
بسم الله الرحمن الرحيم

أهلا وسهلاً بك زائرنا الكريم
نتمنى أن تقضوا معنا أفضل الأوقات
وتسعدونا بالأراء والمساهمات
إذا كنت أحد أعضائنا يرجى تسجيل الدخول
أو وإذا كانت هذة زيارتك الأولى للمنتدى فنتشرف بإنضمامك لأسرتنا
وهذا شرح لطريقة التسجيل فى المنتدى بالفيديو :
http://www.eng2010.yoo7.com/t5785-topic
وشرح لطريقة التنزيل من المنتدى بالفيديو:
http://www.eng2010.yoo7.com/t2065-topic
إذا واجهتك مشاكل فى التسجيل أو تفعيل حسابك
وإذا نسيت بيانات الدخول للمنتدى
يرجى مراسلتنا على البريد الإلكترونى التالى :

Deabs2010@yahoo.com


-----------------------------------
-Warning-

This website uses cookies
We inform you that this site uses own, technical and third parties cookies to make sure our web page is user-friendly and to guarantee a high functionality of the webpage.
By continuing to browse this website, you declare to accept the use of cookies.



 
الرئيسيةالبوابةأحدث الصورالتسجيلدخولحملة فيد واستفيدجروب المنتدى

شاطر
 

 كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)

اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
Admin
مدير المنتدى
مدير المنتدى
Admin

عدد المساهمات : 17958
التقييم : 32672
تاريخ التسجيل : 01/07/2009
الدولة : مصر
العمل : مدير منتدى هندسة الإنتاج والتصميم الميكانيكى

كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)  Empty
مُساهمةموضوع: كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)    كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)  Emptyالأربعاء 09 نوفمبر 2022, 4:49 pm

أخواني في الله
أحضرت لكم كتاب
Mechanical Engineering - (Objective Type)
By
Dr. R.K. Bansal
B. Sc. Engg. (Mech.), M.Tech., Hons. (I.I.T., Delhi),
Ph.D., M.I.E. (India)
Formerly
Professor of Mechanical Engineering
Department of Mechanical Engineering
Delhi College of Engineering
Delhi
Presently
Dean (Academics)
Northern India Engineering College
Delhi
LAXMI PUBLICATIONS (P) LTD
[With Multiple Choice Questions and Answers]
(Including Brief Theory)

كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)  M_e_o_11
و المحتوى كما يلي :


CONTENTS
Chapters Pages
1. Fluid Mechanics and Hydraulic Machines 1–87
I. Theory 1
1.1. Definitions and Fluid Properties . 1
1.2. Pressure and Its Measurement . 3
1.3. Hydrostatic Forces on Plane Surfaces 4
1.4. Buoyancy and Floatation 5
1.5. Kinematics of Fluid 6
1.6. Dynamics of Fluid 8
1.7. Orifice and Mouthpiece . 10
1.8. Notch and Weir . 10
1.9. Viscous Flow . 11
1.10. Turbulent Flow . 12
1.11. Flow Through Pipes . 13
1.12. Dimensional and Model Analysis . 14
1.13. Boundary Layers . 15
1.14. Drag and Lift Forces . 16
1.15. Compressible Flow . 16
1.16. Channel Flow 17
1.17. Hydraulic Turbines 22
1.18. Centrifugal Pumps . 24
1.19. Reciprocating Pump . 25
1.20. Miscellaneous Hydraulic Devices . 25
II. Objective Type Questions . 26
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 77
Answers . 85
2. Engineering Mechanics 88–154
I. Theory 88
2.1. Definitions 88
2.2. Equations of Motions . 90
(vii)2.3. Kinetics . 91
2.4. Frames . 92
2.5. Projectiles . 92
2.6. Friction 93
2.7. Lifting Machines . 94
2.8. Virtual Work 99
2.9. Centre of Gravity (C.G.) 99
2.10. Moment of Inertia (M.O.I.) . 100
2.11. Simple Harmonic Motion (S.H.M.) . 103
2.12. Belts and Ropes Drives 104
2.13. Work, Power and Energy 106
II. Objective Type Questions . 107
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 143
Answers . 152
3. Thermodynamics . 155–212
I. Theory 155
3.1. Definitions 155
3.2. Zeroth’s Law of Thermodynamics 156
3.3. First Law of Thermodynamics . 156
3.4. Second Law of Thermodynamics 157
3.5. Gas Laws 158
3.6. Non-flow Processes or Closed System . 159
3.7. Entropy . 162
3.8. Air Cycles . 164
3.9. Mean Effective Pressure 164
3.10. Efficiencies of the Engines 164
3.11. Carnot Cycle 165
3.12. Otto Cycle . 166
3.13. Diesel Cycle . 167
3.14. Stirling Cycle . 167
3.15. Brayton Cycle 168
3.16. Dual Cycle 168
3.17. Fuel and Combustion 169
3.18. Combustion Equations 169
II. Objective Type Questions . 171
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 203
Answers . 211
4. Internal Combustion Engines and Nuclear Power Plants . 213–258
I. Theory 213
4.1. Introduction . 213
(viii)4.2. Classification of I.C. Engines 213
4.3. Some Definitions . 214
4.4. Otto Cycle . 216
4.5. Diesel Cycle . 217
4.6. Two-stroke or Four-stroke Cycle Engine . 217
4.7. Carburettor and Carburetion . 219
4.8. Engine Power 220
4.9. Engine Efficiencies . 220
4.10. Governing of I.C. Engines . 221
4.11. Important Terms Used in I.C. Engines . 221
4.12. Performance Test on I.C. Engine . 224
II. Objective Type Questions . 224
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 250
Answers . 256
5. Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines . 259–330
I. Theory 259
5.1. Boilers . 259
5.2. Classification of Boilers . 259
5.3. Comparison of Water-tube and Fire-tube Boilers 261
5.4. Boiler Mountings and Accessories 261
5.5. Terms Used in Boilers 262
5.6. Efficiency of a Boiler 263
5.7. Heat Losses in a Boiler . 263
5.8. Boiler Draught . 263
5.9. A Chimney . 263
5.10. Boiler Efficiency 264
5.11. Steam Nozzle . 264
5.12. Steam Engine . 266
5.13. Saturation Curve and Missing Quantity 271
5.14. Governing of Simple Steam Engine 271
5.15. Compound Steam Engine . 272
5.16. Steam Turbines . 273
5.17. Classification of Steam Turbines . 273
II. Objective Type Questions . 280
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 320
Answers . 328
6. Compressors, Gas Turbines and Jet Engines 331–381
I. Theory 331
6.1. Air Compressor . 331
6.2. Classification of Compressors 331
(ix)6.3. Work Done in Single Stage Reciprocating Air Compressor Neglecting
Clearance Volume 332
6.4. Efficiencies of a Compressor 333
6.5. Work Done in Single Stage Compressor with Clearance Volume 334
6.6. Multi-stage Compressor 335
6.7. Rotary Compressors . 337
6.8. Centrifugal Compressors 338
6.9. Axial Flow Compressor . 338
6.10. Static Temperature . 338
6.11. Work Done by the Impeller 338
6.12. Efficiency of a Rotary Compressor . 339
6.13. Degree of Reaction . 339
6.14. Gas Turbine . 339
6.15. Turbine Efficiency 342
6.16. Compressor Efficiency (ηc) . 342
6.17. Jet Propulsion and Rocket Propulsion . 343
II. Objective Type Questions . 343
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 373
Answers . 380
7. Heat Transfer, Refrigeration and Air Conditioning 382–441
I. Theory 382
7.1. Heat Transfer . 382
7.2. Fourier’s Law of Heat Conduction . 383
7.3. Newton’s Law of Cooling . 385
7.4. Heat Transfer from a Hot Fluid to a Cold Fluid Through a Wall . 385
7.5. Radiation Falling on a Body . 388
7.6. Refrigeration 389
7.7. Properties of a Refrigerant 392
7.8. Vapour Absorption Cycle . 393
7.9. Air Conditioning . 394
II. Objective Type Questions . 397
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 433
Answers . 440
8. Strength of Materials . 442–552
I. Theory 442
8.1. Basic Definitions . 442
8.2. Types of Stresses . 442
8.3. Hooke’s Law 443
8.4. Extension of a Uniform Rod or Uniformly Tapering Rod 444
(x)8.5. Stress and Extension of a Uniform Rod or Conical Rod
Due to Its Own Weight 444
8.6. Bars of Composite Sections . 444
8.7. Thermal Stresses . 445
8.8. Poisson’s Ratio and Lateral Strain . 445
8.9. Resilience 445
8.10. Stresses on an Inclined Section of a Bar Carrying Axial Load . 446
8.11. Mohr’s Circle of Stresses . 448
8.12. Principal Stresses on a Point on a Shaft Subjected to Bending and Torsion . 449
8.13. Strain Energy Stored in a Strained Material 450
8.14. Shear Force Diagram and Bending Moment Diagram 451
8.15. Deflection and Slope 453
8.16. Torsion of Shafts . 457
8.17. Springs 459
8.18. Direct and Bending Stresses . 460
8.19. Thin Cylinders and Spheres . 460
8.20. Thick Cylinders and Spheres . 461
8.21. Columns and Struts 462
8.22. Stress-Strain Curve for a Mild Steel Bar . 464
II. Objective Type Questions . 465
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 526
Answers . 534
9. Theory of Machines . 553–657
I. Theory 553
9.1. Introduction . 553
9.2. Kinematic Pair . 553
9.3. Kinematic Chain . 554
9.4. Mechanism and Inversion 554
9.5. Kinematic Chains with Four Lower Pairs . 554
9.6. Motion in a Curved Path . 555
9.7. Velocity of a Point in a Mechanism 556
9.8. Clutches and Brakes . 556
9.9. Instantaneous Centre . 556
9.10. Simple Harmonic Motion . 557
9.11. Equivalent Dynamical System . 558
9.12. Gears . 559
9.13. Definition of the Terms Used in Gears . 559
9.14. Law of Gearing 560
9.15. Velocity of Sliding 560
9.16. Forms of Teeth 560
9.17. Spiral Gears 561
9.18. Gear Trains . 562
(xi)9.19. Square Threaded Screw . 563
9.20. Belts and Ropes . 565
9.21. Cams 567
9.22. Balancing 571
9.23. Vibrations . 574
II. Objective Type Questions . 575
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 644
Answers . 655
10. Machine Design . 658–760
I. Theory 658
10.1. Introduction . 658
10.2. Interchangeability and Limit System 658
10.3. Power Screws and Threads 660
10.4. Stresses in Screwed Fastening Due to Static Loading . 661
10.5. Design of Shafts 662
10.6. Various Theories of Failure 664
10.7. Hollow Shafts 664
10.8. Stress Concentration Factor 665
10.9. Riveted Joints 665
10.10. Welded Joints 667
10.11. Keys and Couplings . 669
10.12. Design of Cotter Joint and Knuckle Joint . 672
10.13. Belts, Ropes and Chain Drives . 673
10.14. Lubricant 676
10.15. Bearings 676
10.16. Friction Clutches . 679
II. Objective Type Questions . 681
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 747
Answers . 757
11. Engineering Materials . 761–843
I. Theory 761
11.1. Introduction . 761
11.2. Pig Iron . 762
11.3. Non-ferrous Materials . 762
11.4. Allotropic Forms of Iron . 763
11.5. Iron-Carbon Equilibrium Diagram . 763
11.6. Engineering Material Properties 763
11.7. Heat Treatment Process 765
11.8. Case Hardening 766
11.9. Surface Treatments . 767
(xii)11.10. Atomic Structure . 767
11.11. Imperfections in Metal Crystals . 769
11.12. Diffusion in Solids 770
11.13. Unit Cell . 772
11.14. Thermal Properties of Materials 772
11.15. Electrical Properties of Solids . 773
11.16. Dielectric Loss . 774
11.17. Band Theory of Solids 776
11.18. Magnetic Properties of Solids 777
11.19. Diamagnetic Materials . 778
II. Objective Type Questions . 778
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 831
Answers . 840
12. Production Engineering 844–947
I. Theory 844
12.1. Introduction . 844
12.2. Casting 844
12.3. Centrifugal Casting 845
12.4. Metal Forming . 845
12.5. Forging Processes . 846
12.6. Extrusion 847
12.7. Grinding . 848
12.8. Welding 849
II. Objective Type Questions . 850
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 933
Answers . 943
13. Industrial Engineering and Production Management 948–1007
I. Theory 948
13.1. Function of Management 948
13.2. Decision Making . 949
13.3. Internal Organisation . 949
13.4. Forms of Ownership 950
13.5. Elementary Economics (Demand, Supply and Prices: Elasticity) . 951
13.6. Competition . 952
13.7. Production and Consumption . 952
13.8. Investment Decisions . 954
13.9. Break-even Analysis . 954
13.10. Plant Location 956
13.11. Materials Handling 958
(xiii)13.12. Work-Study 958
13.13. Work Measurement 959
13.14. Maintenance and Replacement Decisions . 960
13.15. Linear Programming 961
13.16. Project Management (CPM and PERT) 962
II. Objective Type Questions . 964
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 996
Answers . 1005
14. General Engineering and General Aptitude 1008–1071
I. Theory 1008
14.1. Functions 1008
14.2. Sequence and Series . 1009
14.3. Differentiation . 1009
14.4. Integration 1010
14.5. Multiple Integrals . 1010
14.6. Functions of a Complex Variable 1011
14.7. Introduction to Electrical Technology 1013
14.8. Mutual Inductance . 1015
14.9. Definitions in Network Analysis . 1015
14.10. The Network Theorems 1016
14.11. Bohr’s Model of Atom . 1018
14.12. Dual Nature of Matter . 1019
14.13. Heisenberg’s Uncertainty Principle 1019
14.14. Quantum Numbers 1019
14.15. Dalton’s Law of Partial Pressure . 1021
14.16. Kinetic Molecular Theory of Gases . 1021
14.17. Translational, Vibrational and Rotational Energies . 1021
II. Objective Type Questions . 1023
III. Objective Type Questions from Competitive Examinations 1065
Answers . 1070
15. Typical Objective Type Test Papers . 1072–1121
I. Test Paper No. 1 1072
II. Test Paper No. 2 1096
Answers


كلمة سر فك الضغط : books-world.net
The Unzip Password : books-world.net
أتمنى أن تستفيدوا من محتوى الموضوع وأن ينال إعجابكم

رابط من موقع عالم الكتب لتنزيل كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)
رابط مباشر لتنزيل كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
 
كتاب Mechanical Engineering - (Objective Type)
الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 2 من اصل 1
 مواضيع مماثلة
-
» كتاب Elements of Mechanical Engineering
» كتاب Mechanical Engineering
» كتاب All About Mechanical Engineering
» كتاب Mechanical Engineering Principles
» كتاب Landmarks in Mechanical Engineering

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
منتدى هندسة الإنتاج والتصميم الميكانيكى :: المنتديات الهندسية :: منتدى الكتب والمحاضرات الهندسية :: منتدى الكتب والمحاضرات الهندسية الأجنبية-
انتقل الى: